Language switching

Saturday, November 5, 2016

DNA shody na MyHeritage již fungují!


  Dobré zprávy, obzvláště v našich zemích, kde MyHeritage je jednička na trhu. Po dvou měsících úvodního provozu přišel tolik očekávaný update a hledání DNA shod na MyHeritage nyní funguje. Tady je blog, kde ohlašují, že se už od 3. listopadu nepovažují za "betu" (testovací provoz).  Podíváme se na to podrobněji.


  Úvodní nastavení genetických shod bylo velmi volné. Každý viděl stovky a stovky údajných bratranců a sestřenic, ale při ověřování na gedmatch.com to byly všechny mylné shody. Tohle chování je naštěstí opravdu pryč. Nicméně skákat do stropu radostí není na místě - z velmi benevolentního systému se stal nejpřísnější konzervativec široko daleko. Můžeme se tedy těšit ze shod, kterým se dá důvěřovat, ale moc jich (alespoň zatím) nebude.


Tady jsou počty genetických shod, které systém nabízí pro mě a mou rodinu:
Já:  1 single match (with no associated tree)
Rodiče: 5, 1 
Prarodiče (3 které jsem testoval): 3, 0, 3
Manželka: 5

Důvěryhodnost zvyšuje, že nejednu z těchto shod znám z 23andMegedmatch nebo Ancestry. Takže pravděpodobně se bude u všech jednat o opravdové v ne příliš dávné minulosti spřízněné bratrance a sestřenice.
Dalším veledůležitým pozitivem je, že téměř každá shoda má na MyHeritage svůj rodokmen. O tom se nám na Ancestry, natož jinde, nemůže ani zdát. Zbývá si jen přát, kéž bychom měli více shod.

  Proč máme tak málo shod? MyHeritage totiž používá proces tzv. imputace. V této metodě na základě výsledků z genotypovacího čipu (kupy písmenek - snipů - rozházených všude možně v naší DNA) statisticky odhaduje mnohem větší souvislé části naší DNA. K tomu používáme veřejné databáze uplných sekvencí DNA, jako např. 1000 Genome Project. Z podstaty imputace ale musíme být opatrní. Jinak budeme shody vyhlašovat na základě imputací vyrobených shodných sekvencí, bez reálného základu v naměřených hodnotách. Tak jak se dělo v původním MyHeritage beta systému.
  DNA.land používá stejný přístup a také tam mám pouze jednu shodu pro sebe, a má babička se 3mi shodami na MyHeritage tam má shody 2.

  Jaký je tedy závěr? Nová verze hledání genetických shod funguje mnohem lépe, ale tolik užitečná není. Potřebovali bychom více shod! Rozhodně se ale jedná o krok správných směrem. Pokud ještě náhodou na MyHeritage svá data nemáte, není nač váhat. Velmi příjemně vás překvapí kolik shod bude mít k dispozici rodokmen.

No comments:

Post a Comment